söndag, december 23, 2007


God Jul & Gott Nytt år

torsdag, december 13, 2007

Irmas favorit aktiviteter

Irma testar hoppgungan som hon fått låna av kusin Felicia. Funkar sådär.....är kul så länge mamma puttar på och gör så att gungan hoppar, behövs nog en hel del träning.



Annars så sitter Irma gärna själv på golvet uppstöttad av kuddar. Blicken fastnar allt som oftast på TV:n.


Krypträning är något som är riktigt kul, blir ursinnig när hon inte kommer framåt för egen maskin. Vi är dock bara i ålningsstadiet....men det går med assistans framåt.







måndag, december 10, 2007

Sprattel-Maja

Irma har nu nått fyra månader och hon är enligt alla expert böcker och "barn-manualer" inne i en stor utvecklingsfas. Detta har medfört vissa prövningar kan man säga, för alla i familjen.
Hon har och har alltid haft ett sju-helsikes humör, men nu skiftar det för varje sekund, skrattar och gråter gärna samtidigt. Kan inte ligga eller sitta stilla mer än 1 minut....hon far runt i sin sängen som en turbo-mask på nätterna. Vaknar av att hon skriker, men jag kan inte hitta barnet!!.....var är hon, har hon ramlat ut sängen???
Jo längst ner i sängen ligger hon på tvären, under kudden. Lyfter på kudden och möts av en stor skrattande Irma.

Svårt att somna på kvällarna har hon också, roar sig gärna med att kasta runt kudde och nalle. Man lägger ner henne i sängen, stoppar om, smyger ut och stänger dörren och hoppas att hon sover....men icke...för 1 minut senare så hör man hur hon börjar pladdra. Sen surrar hon med sig själv i ca 5-10 minuter...sen ett illvrål...man går in och möts av en klarvaken Irma som möblerat om i hela sängen....hälften av sängkläderna ligger på golvet.

Dagarna spenderar jag på golvet för denna dam kräver sällskap. Ligger gärna i gymet men mamma ska finnas inom räckhåll.

tisdag, december 04, 2007

Irma Sofia Elna Karlsson- är döpt!

En förkyld Irma sitter med vid datorn, så vi väljer att berätta om helgen i bilder istället för i ord eftersom en av mina händer går åt till att hindra Irma från att suga på tangentbordet.


På fredag kväll kom farmor och kusin Felicia äntligen fram efter diverse flygstrul.



I lördags så fick Irma sitt vatten på huvudet, inget skrik och gråt utan bara en pladdrande Irma som glatt kommenterade prästen allt för att roa församlingen.


Irmas bästis Alve var såklart med och...


.....kusin Felicia hällde vattnet i dopfunten.


Av gudmor Maria fick jag en alldeles egen Irma nalle


Nu är Irmas tålamod slut precis som vid fotograferingen!

söndag, november 25, 2007

Vårt lilla matvrak

Irma har i veckan fått börja äta smakportioner...MUMS! Hon såg riktigt förvånad ut när jag satte på henne haklappen och hon insåg att det var hon som skulle äta. Hon har sen tidigare suttit med vid bordet när vi ätit men nu var det hennes tur. Vi började med potatis och smör i mosad form....det tyckte Irma var si så där gott men sedan har vi utvecklat menyn till morötter och gröna ärtor, även dessa i mosad form. Bäst smakar morötterna....men allra allra godast är katrinplommonpureén...MUMS!!!




I veckan som kommer så planerar vi dopet som sker lördag den 1 dec. Vi ska även julbaka ihop med Karin och Wille samt Jeja och Alve.....lussebullar och pepparkakor står på baklistan. Och inte att glömma.....julprylarna ska dammas av, utomhusgranen belysas och julmusiken ska flöda. ÄNTLIGEN SNART JUL!!!!

söndag, november 18, 2007

Barnvakt för första gången

Ikväll ska jag och min älskade man gå på Lars Winnerbäcks konsert, ska bli SÅÅÅÅ kul. Irma får kampera ihop med mormor här hemma, kommer nog att gå jättebra. Det blir första gången som både jag och Micke lämnar huset utan Irma. Denna helg har verkligen sprungit iväg. I fredags hade vi kompisar på middag....jättetrevligt och det blev rätt sent (för oss som sällan somnar efter 22.30!) Igår så var vi på dop, Irmas kompis Alve fick sitt namn och vatten på huvudet och ikväll är det konsert. Helgerna går i ett huj..

Irma har fått bättre koll på öga - hand och kan numer styra sina små händer. Griper gärna tag i prylar som mammas glasögon eller pappas näsa, stoppar gärna in sina små fingrar i någonannans mun än sin egen. Vill gärna bli buren mer än tidigare för man ser ju mycket bättre då. Sitter väldigt gärna med vid bordet i sin alldeles egna stol och kastar ner sina prylar på golvet. Hon är också svår att fota eftersom hon aldrig är tyst utan munnen går i ett och pladdrar hon inte på så sparkar eller snurrar hon runt.

söndag, november 11, 2007

Tillbaka igen

Tillbaka igen.....det var ett tag sedan sist. Vi har bland annat hälsat på Gotland. Irma har träffat farmor & farfar, kusin Felicia, faster Anna och farbror Daniel samt en massa kompisar. Vi bilade ner och stannade nästan en vecka, mycket trevligt!!


Kusinerna Karlsson

Faster Anna

Irma har blivit tre månader och bland annat fått sin första spruta. Hon har även börjat intressera sig för PRYLAR!


Pladdrar på och dreglar i mängder gör vi också dagarna i ända

Annars så är det en mycket god och glad tös som nu väger 7070 gram och är 64 cm lång.










onsdag, september 26, 2007

En glad skit....oftast!

Ja här hemma hos oss så sjunger och skrattar vi för det mesta.....men inte varje dag! I måndags hade Irma en riktigt, RIKTIGT dålig dag, enda gången hon var nöjd var när hon fick äta annars så var det gnäll och gnöl i stort sett hela dagen. Detta gjorde att min dag också blev allmänt kass..... Men sen på tisdagmorgon så vaknade vi 05.40 med ett stort leende. Irma är nämligen en riktig morgonlärka, kvittrar och skrattar från kl 06-09 sen äter hon och somnar. Somnar för natten gör hon mellan 20-21.30.

Igår besökte vi kyrkans barntimme tillsammans med Jessica och Alve mellan 9.30-11.30 där vi fikade och sjöng. Sång och musik är något Irma älskar, strålar som en sol när man klämmer i med "lilla snigel" eller "min lilla apa". Igår började också vår BVC-grupp. Samma gäng som vi gick i föräldragrupp med så det var kul att se vad som kommit ut från alla dessa tjocka magar. Irma och Tuva var de enda tjejerna i gruppen annars bara pojkar. Vi fick se en intro. film till spädbarnsmassagen som böjar nästa vecka sen fikade vi även där. Mellan kyrkans barntimme och BVC-gruppen åt vi lunch hemma hos familjen Lestander, så vi var hemifrån från kl 09.15 och kom hem 17.15....en hel dag!

Förra veckan var vi på läkarundersökning. Under tiden som läkaren undersökte Irma så passade hon på att visa honom att hon kan vända sig från rygg till sida, vilket tydligen är väldigt tidigt. Här hemma så snurrar hon även från mage till rygg. I övrigt så är det stark och livlig tjej som följer kurvan (den övre kurvan). 5560 gram och 61 cm och inte 8 veckor än! Förra veckan upptäckte vi också att jag inte leverar tillräckligt med mat på kvällarna så Irma har börjat få tillägg på flaska för att hon ska slippa somna hungrig.

måndag, augusti 27, 2007

Lite bilder

Mamma provar nya kameran och Irma poserar....

Nu är det färdig fotat och var är min tutte???


Åter en nöjd tjej....



Irma en månad..

En stark tjej som älskar sitt babygym






....och att snacka med pappa!




I fortsättningen ska det fotas... för jag har nämligen fått en SUPER DUPER kamera i present av min man och mina föräldrar. En Pentax K100D....ska bara ha tid att plöja igenom bruksanvisningen!

En snäll liten tjej

Vi har verkligen fått en snäll liten tjej som verkar gilla rutiner och inga är gladare än vi. Jo jo vi vet att det snabbt kan förändras så vi njuter så länge det varar. Främst är det natt sömnen som vi är mycket glada för. Irma somnar mellan kl 22.30-23.00, vaknar mellan 03.20-03.40 för att äta, rapar och somnar sedan om för att vakna 07.30-08.00 för mat...somnar igen och sover till 09.30! Helt underbart!!!! Snart har vi klarat en månad med dessa rutiner och vi har BARA haft en stökig natt..

Jag och Irma har nu gjort vår första vecka med pappa på jobbet. Ja vad säger man....rutiner, rutiner! Dagarna går sin stilla gång, med rapningar och kräks och mycket mys och långa promenader. Jag trivs!!! I onsdags gjorde vi stan, morbror Tobias fick rycka in som barnvakt medan jag klippte mig, funkade perfekt. På fredag så blir Irma en månad.....HJÄLP vad tiden går!! Micke fastställde att vi måste fixa ett bankkonto till Irma för snart ska hon ta körkort. Imorgon bär det av till stan för fotografering till tidningen, vi måste även lämna in Saaben för att montera ur airbagen fram så det blir lite lättare med bilstolen.



onsdag, augusti 08, 2007

Snart två veckor sedan Irma kom

.....men det känns som vi alltid haft henne hos oss, denna underbara och mysiga tjej. Igår var vi på BVC för första gången. Det var lite spännande att se om hon ökat i vikt igen efter att ha minskat nästan ett halvt kilo. Inga problem.....Irma väger nu 4600! Detta lilla underverk verkar också ha hittat en alldeles perfekt dygnsrytm. Somnar vid 22.30 på kvällen och vaknar vid 03.30-04.00 för mat och blöjbyte för att sedan somna om och sova till 07.30-08.00. Mamma och pappa är SÅÅÅÅ tacksamma!

Varje tripp till brevlådan är skoj eftersom paketen kommer i en jämn ström. Tack och åter tack alla ni som skickat paket!


Sover gör jag allra helst på pappas bröst....varmt och skönt!

Irma Karlsson

En kort presentation av familjen Karlssons yngsta medlem.... Irma

Född 070803 klockan 05.27 efter en MYCKET snabb förlossning! 4425 gram stolta gram och 52 cm, har ärvt pappas händer och ögon men mammas fötter och läppar (vad vi kan se så här långt....). Skrek i högan sky dirket från start, överröstade alla "småfisarna" på BB och vi visste direkt att detta är Irma.

torsdag, augusti 02, 2007

Väntan väntan Bf+15

Igår var vi på besök på Specialistmödravården på NUS. Där mätte man hjärtljud och sammandragningar med en CTG-maskin. När vi påbörjade mätningen så sov den lill* och det hände inte mycket där inne. Den måste väckas sa barnmorskan och gav mig en kopp iskallt vatten och då blev det mer liv i luckan. Resultatet av detta blev perfekt och barnmorskan sa att den kommer snart, när som helst.....jaja har hört det förr.

Sen mättes mängden fostervatten med ultraljud, vilket var helt perfekt och sedan en läkarundersökning. Alla prover och värden var bra både hos min inneboende och mig så vi fick åka hem för att nu hädanefter återvända varannan dag...så åter i morgonbitti för samma sak igen. Sätter igång det hela gör dom inte förrän v.43.....så tidigast efter helgen blir vi föräldrar.

söndag, juli 29, 2007

Vill inte komma ut..... Bf +12

Jag börjar tappa hoppet om att den vill komma ut. Inte ens en liten, liten smärtkänning. Igår var det storstädning, gick an hela dagen. Torkade kökskåp och klättrade upp och ner men det enda resultatet blev ett par rejält svullna fötter :(
Har dock fått tid på specialistmödravården på onsdag (ett ljus i tunneln) för ultraljud och läkarundersökning.....hoppas hoppas hoppas de beslutar att sätta igång det hela efter det! Så det är väl bara att vänta in onsdagen...

fredag, juli 20, 2007

Varför händer det inget.....? BF+3

På bebis fronten så är det lugna gatan. Den verkar må hur bra som helst där inne, vill inte ut. I förrgår besökte vi kompisar som fick en pojke ( mr X) den 11/7. Oj så go.....
Trodde att det kanske skulle hjälpa den som bor i min mage att hitta ut....men icke. Igår kom vårt beställda vit/svarta gårdsgrus.....14.7 ton grus till vår uppfart. Tog på krafterna att kratta ut det....och tänkte att nu kommer den nog ut.....men icke. Inte nog med det....igår kväll var vi ute och la blodspår med Boris....upp och ner i skogen.....men inte det heller hjälpte till.
Idag har jag storstädat.....men ingen reaktion! Ikväll är det 30-års kalas hos grannen....då kanske!

SNÄLLA kom ut!

På söndag så har vi bröllopsdag....skulle vara kul om den tittade ut just då!

söndag, juli 15, 2007

I övermorgon....

...är det dags för den lill* att titta ut! Micke kommenterade igår att magen ändrat form de sista dagarna, inte bara att den sjunkit neråt den är också mer spetsig. Trångt verkar det vara där inne, får allt som oftast en fot som petar rakt ut strax under revbenen på höger sida, går nästan att greppa tag i den. Annars så är det ganska lungt där inne, några sammandragningar per dag och lite molvärk emllanåt samt att jag känner att huvudet sjunker neråt - nerv och tandvärkskänsla fast på annat ställe!

Gårdagen spenderade jag i solstolen med en bok, till skillnad från andra gravida så trivs jag bäst i värmen och sväller minst de dagar det är riktigt varmt.....??
Denna mulna söndag ska jag fortsätta att sätta in kort i fotoalbum och börja på en ny bok för den förra lästes ut igår....tidsfördriv!

söndag, juli 08, 2007

Är sommaren slut nu????

Bara över natten så blev det höst...eller? Efter att ha haft underbart sommarväder med 25-30 grader varmt och strålande sol i drygt en vecka så förbyttes vädret till storm, regn och 14 grader.....brrr! Men jämfört med de södra landsändarna så ska vi inte klaga, gräsmattan behöver verkligen regn.

Dagarna spenderar jag i soffan med en bok eller sovandes under filten. Det känns som om kroppen inte riktigt är min egen. Efter middagen så blir det en skogspromenad med Micke och vovvarna för att få luft och för att få ner maten på rätt ställe....det är trångt!

Magbild - nytagen 9 dagar innan leveransdatum



Just nu så diskuterar vi mycket vem det är som gömmer sig där inne. Enligt mig en pojke men Micke håller fast vid att det är en tjej. Magen är spetsig, en riktig kula och jag har fortfarande midja. Det syns inte bakifrån att jag är gravid....om man bortser från min "utbyggda" rumpa. Enligt alla som jag möter en riktig "pojkmage". Pigmentlinje har jag längs hela magen - ännu ett tecken på pojke. Det hickas hej vilt och enligt min mamma så hickade jag inte en gång medan min bror hickade mycket. Men snart vet vi..... Har börjat samla på mig vätska, främst händerna som saknar knogar.

Altanen är klar



Vi (Micke) har även byggt en liten altan med samma räcke till friggeboden. Vi håller som bäst på att måla friggeboden i samma gråa färg som huset, men vi blev avbrutna av regnet. Sen så anlände en lastbil med 1000 stenar marktegel i fredags. Dessa ska läggas ut framför hundgården/friggeboden samt längs med huset på garagesidan.

onsdag, juni 20, 2007

Tidsfördriv och väntan...

Nu har jag vankat här hemma i snart två veckor. Fördrivit dagarna med att baka, fixa i ordning alla bebisprylarna, städa konstiga lådor och garderober, pyssla i trädgården samt läsa. På morgonen känner jag mig som en stjärna, smidig och snudd på sportig.....men på kvällen. Svullna händer och fötter samt att allt är obekvämt....sitta?...nej...stå?...nej...ligga...nja men bara jag får byta sida var femte minut. Efter klockan 18.30 förvandlas jag till en gnällig gravidosaurus!

Slukar böcker gör jag....håller nu på med Stig Larssons triologi....SUVERÄNT BRA! Synd att karln är död och inte kan skriva mer. Var dock inne på Adlibris igår och beställde hem fem nya pocket böcker.

I onsdags var jag på besiktning hos barnmorskan, nu ligger h*n start klar som barnmorskan sa och är inte ruckbar det minsta. Alla värden var utmärkta och på min fråga om svullna händer, fötter och ansikte så sa hon bara att ta det lungt och du ser bara välmående ut med lite kinder! Har gått upp 13 kg så här långt..välmående jo jo! Min barnmorska går på semester och ville därför skriva ihop den sammanfattning som ska skickas till förlossningen. Så när jag ringer och det är dags för leverans så kan de enkelt läsa hur min graviditet varit, hur jag vill ha min förlossning osv. Inte lätt när man inte varit med tidigare men det föds barn i Afrika varje minut så vad fasen då ska väl jag greja det på ett svenskt sjukhus...

Nej nu bär det av till stan för att handla kläder till Micke...stackarn han har inga kläder! Sen blir det veckohandling och ett besök på systemet. Sen har vi båda SEMESTER!

Nedräkning....27 dagar kvar!

Ja nu kan man säga att stora nedräkningen har börjat! 27 dagar, det kan bli när som helst!!!

Sista dagen på jobbet....på länge
I torsdags städade jag mitt skrivbord, ner med allt i en kartong som sedan låstes in i ett skåp som inte kommer att öppnas på DRYGT ett ÅR! Helt otroligt, jag har nog inte riktigt fattat att jag ska vara hemma så länge. Det kändes som jag precis som alla andra bara gick hem på semester, men icke!

Inköp
I fredags hämtade vi hem vagnen som äntligen hade kommit. Det var osäkert in i det sista när den skulle komma, Emmaljunga har tydligen ENORMA förseningar på grund av att deras tygfabrik brann för en tid sen, men nu är den här.





I samband med vagnsinköpet så inhandlades även en Babybjörn bärsele och en skötväska. Idag har jag hämtat bilstolen som vi hyrt hos NTF. Ett helt sprillans nytt babyskydd av modellen Acta Graco Logico-S. Ett system med bas så man inte behöver "sno" fast stolen varje gång man ska in och ut med stolen. Hyran av stolen är 500 kronor för nio månader. Stolen kostar många slantar i butiken. Heja NTF Västerbotten!!!!



I övrigt så pysslar Micke på med räcket till altanen. Återkommer med bilder när den är färdig. Vi har en altan på nästan 40 kvm. Det är ungefär lika stort som vår lägenhet i Visby..... Här hemma så har jag pysslat, i måndags sydde jag lakan till vagnen och igår tisdags var det stora bakdagen. Bakade två satser kanelbullar, två långpannor med nougatkaka, två filmjölkslimpor och en omgång kokostoppar. Nu är frysen full, bara att komma förbi på en fika.


Midsommar

Firas hemma hos oss tillsammans med kompisar Jessica och Magnus som också väntar smått, på självaste midsommarafton och deras tre årige son Elvin. Även med våra nya grannar Anna och Viktor och kompisarna Maria, Sussie och Ulrik. Återkommer med bilder.....









Glad midsommar på er alla!

fredag, maj 25, 2007

Uppdatering....

Nu är det dags för uppdatering. Får be om ursäkt om det tagit lite tid, men här följer en fullständig redovisning av vad vi pysslar med.

Altanbygge
Ett av sommarens stora projekt är att bygga altan på baksidan. Ett riktigt soldäck som svänger runt huset, så att man kommer ut på altanen både från vardagsrummet och sovrummet. En STOR altan!!! Micke har varit ledig från jobbet hela veckan så altanprojektet har kommit en bra bit på väg.
Först grävde vi (Micke) en massa hål för en hel massa plintar.

Sen beställde vi hem ett lastbilslass på 10 kubik med fyllnadmassa. Sen har vi åkt otaliga gånger till brädgår´n. Reglar och trall i mängder...... Sen har vi skottat, måttat, vägt in och spikat. Nu slutligen skuvas det trall. Efter det så återstår räcket...återkommer med bilder på det!

Framkallning & Fotoalbum

Äntligen har jag tagit mig i kragen och framkallat bilder. Alla husbilder, bröllopsbilder och fjällbilder har framkallats och förra veckan damp det ner en stor påse i brevlådan med bilder. In till stan för att handla fotoalbum och hem för att pyssla. När man väl börjat så är det svårt att sluta. Ser framemot att det snart kommer en ny person att fota. Än så länge får det duga med Boris som allt annat än snällt poserar för matte....

Boris

Han växer så det knakar men tycker fortfarande att det är en rättighet att få kissa inomhus. Det Igor gör, det gör Boris och dit Igor går, går också Boris. Det roligaste just nu är att få springa lös ute på gården medan husse bygger altan. Att få bita i hammare och tumstock är en trevlig sysselsättning. Boris har dock den senaste veckan försetts med ett "släpankare", en spårlina på 20 meter. Vissa infångningsproblem har lett fram till denna åtgärd.


Magen
Närmar mig vecka 34 med snabba steg. Bara sex veckor kvar, det går fort men ändå långsamt. Jag är inte riktigt redo än men snart....bara några saker kvar att fixa. Vagnen kommer om två veckor, bilstolen ska hyras, vaggan hämtas hem, bärsele och babysitter köpas samt ett flertal små prylar som ska köpas och fixas. Sen är Irma eller Nils välkommen.....
Magbilder lovas, måste bara be Micke fota "badbollen". Muminmamma är enligt Micke min "look-a-like"

Vecka 34 - Barnet är ca 32 cm långt från huvud till stjärt och vikten ungefär 2,3 kg. Det kan skilja på ljus och mörker. Om solen skulle lysa på magen kommer barnet att bada i ett rött sken. Naglarna på de pyttesmå fingertopparna är vassa. Nu kan barnet själv bekämpa lätta infektioner med sitt immunförsvar. Det är för stort att flyta omkring i fostervattnet och rörelserna blir större och långsammare. Ibland kan en del barn fixera huvudet i denna vecka, det vill säga lägga sig tillrätta i bäckenöppningen

söndag, maj 13, 2007

IKEA.....

I fredags kom Micke hem igen....skönt! Men helgen har varit allt annat än lugn.

Igår besökte jag IKEA....eller rättare sagt nästan tömde IKEA. Jag, mamma och pappa åkte ner med en LÅNG inköps lista. Micke var snabb att ta på sig jobbet som hundvakt och stannade hemma. När vi efter fyra och en halv timme nådde kassorna så hade vi lyckats fylla TRE kundvagnar.
Allt från spjälsäng, babygym till värmeljus och billybokhyllor fanns med. Så idag har vi fixat här hemma och äntligen har bröllopsförstoringen kommit innanför ram och upp på väggen. En tavla ovanför soffan och nytt sommar fräscht porslin inköptes. För att inte tala om alla barnprylar. Skötbord, spjälsäng, sängkläder, handdukar och mjukisdjur.....måste säga att det var hur kul som helst!

Helgerna går så fort men veckan som kommer har bara tre dagar, sen är det lång ledigt igen! Imorgon, måndag ska vi på kurs på försäkringskassan och lära oss alla regler kring föräldraledighet....snacka om djungel! På tisdag ska jag till barnmorskan på morgonen och sen är det besök på förlossningen på eftermiddagen. På onsdag ska vi köpa färg för att måla friggeboden, så vi hoppas på en solig kristihimmelhelg. Snart är det nedräkning till semester.... 14 juni är sista dagen!!

Återkommer med bilder över inköpen...kameran på laddning!

tisdag, maj 01, 2007

En försmak på vad som väntar....

...här är det fullt upp! Micke åkte till Skåne imorse och kommer inte åter förrän nästa fredag. Här hemma är det nu jag och grabbarna som försöker hålla sams. I morse var det upp och hoppa 05.50. Då åkte nämligen husse och då misstänkte Boris att nu glömde han ge mig mat och satte igång sin siren. Bara för matte att stiga upp och utfodra grabbarna, efter maten så var det rastning på åkern och sedan hundgården medan matte duschade och åt frukost. Sen när Boris lunch var nerpackad och vi skulle in i bilen så tyckte Igor att han ville springa lite själv, j...la hund! Efter att matte jagat Igor en stund så bar det iväg till jobbet. Lämnade hundarna på Mickes jobb i hundgården och sedan iväg till jobbet. Jobb fram till 13 sedan hämta hundarna, mata Boris och sedan hem. Hundarna i hundgården och jag på föräldrakurs fram till 16. 17.00 somnade jag i soffan.......

Men detta är bara början...för om 10 veckor börjar det riktiga allvaret.

Vecka 30:
Ditt barn väger ca 1,6 kg och är ungefär 27 cm långt från huvud till stjärt. Håret på huvudet blir tjockare och barnet öppnar och sluter sina ögonlock. Hårda sparkar upp mot bröstkorgen och ett ökat tryck mot bäckenbotten, där barnets huvud pressar på, kan bli kännbart. Dina lungor måste ta upp ca 20 % mer syre och stöta ut mer koldioxid med varje andetag, eftersom du också andas för ditt barn.

Lite bilder på lille Boris som mörknar för varje dag och som börjar växa på höjden....




onsdag, april 18, 2007

Föräldrakurs och vattenfärg

Idag var det första gången på föräldrakursen. Vi var ganska många, 16 stycken eller 8 par rättare sagt. Alla ska ha barn under tiden juni-juli. Under två timmar så pratade vi mest om barnet innan det föds, att det hör och att det känner. Diskuterat och målat med vattenfärger! Micke var mäckta imponerad :) Vi avslutade med en film om förlossning som är nästa tillfälles stora ämne. Ingen blodig och läskig film utan en peppande film.

Idag gick vi in vecka 28:
Graviditetens sista tredjedel. Det är en spännande men också påfrestande tid, såväl psykiskt som fysiskt. Livmodern har under den senaste månaden växt ca 4cm och du kan känna ett tryck upp mot bröstkorgen. Detta kan ge en lätt obehagskänsla när de nedersta revbenen spänns ut. Ditt barn är nu ca 25 cm långt från huvud till stjärt och vikten ca 1,2 kg. Det utvecklas och växer mycket snabbt nu.

Jag kan lova att det trycker under bröstkorgen. Blir tvär mätt och det tar en timme att äta upp en måltid. Har totalt gått upp 7 kilo så här långt. Nu börjar man vara ganska sliten efter en dag på jobbet, fotlederna sväller efter att man varit på språng en hel dag. Har fått låna stödstrumpor av en jobbarkompis, så får se om det gör någon skillnad. På fredag hämtar vi Boris så i helgen blir det valpmys...

fredag, april 06, 2007

Låt mig presentera Boris...

Idag har vi gjort en riktig "road-trip" till Västerbottens inland, närmare bestämt till Björksele. Placering på kartan är mitt mellan Lycksele och Malå, vid Vindelälven, om det säger mer. Detta för att titta på och välja ut familjens nästa medlem, jämthundsvalpen Boris.


Boris har åtta syskon, fyra systrar och fyra bröder och han är just nu sex veckor gammal. Men om två veckor flyttar Boris hemifrån för att bli sambo med "jätte-vovven" Igor. Boris (det namn han fått av oss) heter egentligen Molle, men eftersom det då skulle bli "Micke & Molle" så kommer han att få det stolta namnet Boris istället. Allt för att platsa i familjens ryska stall.


Boris ska enligt Micke bli alla älgars skräck och har lovat att hålla frysboxen full med älgkött i många år framåt. Visst ser han skräckinjagande ut?!

Påsken har ju börjat lovande med riktigt påskväder, eller rättare sagt påsk-oväder! Som det har stormat, grannens nybyggda carport blev utan takplåt igår och flaggstänger ligger som plocke-pinn lite här och var. Idag skiner solen men det blåser fortfarande rätt bra. Ikväll blir det soffan med två filmer och en godispåse och i morgon blir det middag hos mamma och pappa. En lugn och stilla helg alltså, vilket min onda rygg verkligen behöver.

Glad Påsk

söndag, april 01, 2007

Snart påskledig...

Snart, snart är all snö borta! Gräsmattan är snart helt bar, bara någon enstaka isfläck på framsidan sen...är det VÅR! I helgen har vi bott i vårt hus i 1 ÅR, men det känns som vi alltid bott här. I fredags så fixade vi det som skulle varit fixat för ett år sedan, de sista listerna kom på plats och vår takbalk målades. Det tog bara ett år, men nu är det gjort.
Under året har vi:
  • Tapetserat om två rum
  • Gjort klart listning och målning
  • Anlagt gräsmatta
  • Lagt stenlagd uteplats & trädgårdsgång
  • Anlagt garageuppfart
  • Byggt friggebod
  • Byggt hundgård
  • Anlagt den första rabatten
  • Målat om runt fönstren - från mörkgrått till vitt
Panerade & budgeterade byggprojekt för vår/sommar är:
  • Måla klart friggeboden
  • Anlägga trädgårdsgång mellan garage och friggebod/hundgård
  • Bygga altan på baksidan
  • Byta ut ytterbelysning (jag skäms ofantligt mycket över de lampor som sitter uppe idag)
  • Syrén och rosenrabatt ska anläggas
  • Eventuellt ska också staket på famsidan byggas
Mitt i allt detta ska jag också vara höggravid, men det är så kul med projekt! Vi spånar och planerar, ritar och mäter. Ibland är vi ense och ibland inte.... Jag har spånat och kikat runt på ytterbelysning och fastnat för är den här

Nu går vi in i vecka 26 och detta händer i magen:

Barnet är ca 23 cm långt från huvud till stjärt och väger ungefär 900g. Ryggraden blir starkare och smidigare, för att den skall orka bära kroppen. Lungorna utvecklas alltjämt och barnet växer till sig mer och mer. Med lite tur kan man höra barnets hjärtslag genom att någon lägger örat mot din mage. Ögonen är nu färdigbildade och barnet har lärt sig att både andas in och ut. När barnet hör ljud reagerar det med högre puls, och spelar du musik kan det hända att hon/han rör sig i takt. Det finns studier som visar att barnet reagerar på beröring runt denna vecka.



tisdag, mars 20, 2007

Vinter..VÅR...vinter igen!

Förra veckan så fick vi en liten försmak av våren, all snö var nästan borta och solen värmde, men så i söndags kväll började det snöa...i mängder! I går morse fick vi snällt stiga upp tjugo minuter tidigare för att skotta oss ut på vägen, eller Micke skottade och jag åt en lång frukost. Men nu ser det lovande ut igen.....solen tittar fram, hoppas bara den stannar till helgen!

Micke har dratt norrut till den stora skogen på övning, Arvidsjaur! Återkommer på tisdag om en vecka. Bara jag och Iggis hemma och magen förstås! Magen växer och det bökas runt dagligen inne i den, sitter jag stilla mer än 10-15 minuter så blir min inneboende missnöjd och talar om att nu är jag vaken. Tar jag mig dock en tur till skrivaren för att hämta ett papper, så verkar den somna om igen....lite festligt! Om precis en vecka är det dags för nästa besök hos BM. Vi har nu nått vecka 24 och detta händer:

Barnet är nu ca 21cm långt mellan huvud och stjärt och väger omkring 700g. Skulle barnet födas nu har det 20-25% chans att överleva. Det är fortfarande litet, finlemmat och alldeles hårigt. I kroppen har vita blodkroppar börjat bildas och dess funktion är att bekämpa infektioner. Hos mamman: Hormonnivåerna i kroppen börjar plana ur och humöret brukar jämna ut sig. Många känner sig lugnare och gladare. Livmodern når nu ovanför naveln.

lördag, mars 10, 2007

Underbara vår

Igår kväll somnade jag 21.00 i soffan, hann inte ens se klart Let´s Dance! Jag har märkt att vissa nätter sover jag uruselt. Har inga problem med att somna men vaknar vid 4-5-tiden, antingen av kramp i benen eller av att jag måste kissa. Natten mellan torsdag-fredag var precis en sån katastrofnatt. Blev nog bara 4-5 timmars sömn totalt, men konstigt nog är jag inte trött dagen efter, men på kvällen så kommer John Blund tidigt!

Vaknade utvilad klockan halv nio i morse. Drog upp rullgardinen och snön vräkte ner.... jaha! Min älskade make kom in med tidningen och jag stannade i sängen en halv timme till. Då väcktes tanken på att baka! Så förmiddagen har jag ägnat till att baka bullar och kärleksmums, så nu är fika förråden fyllda. Precis när jag satte sista plåten i ugnen så bröt solen fram. Efter en snabb lunch så blev det en timmes promenad i det underbara vädret...åh vad härligt det är när solen värmer.

Satt på baksidan i solgasset och fantiserade om den kommande altanen som ska påbörjas så snart tjälen lämnat marken. Till kvällen så laddar vi för Melodifestivalen och till den serveras fisksoppa med vitlöksbröd och en kall Carlsberg (alkoholfri såklart!), till efterrätt blir det Gino, MUMS! (tack Maria för Gino, jag är beroende!!!)

Trevligt Lördag på Er!

torsdag, mars 08, 2007

Buff Buff

Nu buffas det i min mage! Mest på kvällen efter att jag ätit middag och lägger mig på soffan, då är det någon som vaknar. Jag ropar på Micke men han har ännu inte hunnit fram. Sen när det är dags för att sova, hinner bara dra täcket över mig, då! Stackars Micke, han har jobbat kväll i veckan, kommer hem och somnar med handen på min mage. Jag känner att den växer om inte annat så gör min rygg det! Vissa dagar är det precis som om hela mitt bäcken ska byggas ut...enligt barnmorskan foglossningar. Igår skulle jag jobbat till 21 men jag kastade in handduken vi åtta redasn för det gick inte att sitta. Men idag känns det bättre!


Våren verkar ha kommit, idag är det 5 grader varmt och riktigt tjock mulet, men det droppar från taken. Molnen ligger som ett lock över oss! Men till helgen ser det ut att bli sol....

Idag är vi på dag 21+2, alltså vecka 22!


Nu har barnet blivit ungefär 19cm långt mellan huvud och stjärt och väger ca 500g. Barnet har fått en dygnsrytm. Det både sover och är vaket. Antagligen är det som mest livligt när du vilar dig. Svettkörtlar har utvecklats och huden är inte lika genomskinlig. Naglarna är fullt utvecklade och fortsätter att växa. Hjärnan växer mycket snabbt och speciellt den del som ligger mitt i hjärnan – germinal matrix. Dess uppgift är att tillverka hjärnceller fram till att barnet är fött och försvinner sedan. Barnets hjärna fortsätter dock att växa fram till fem års ålder.


Vagnen

Förra veckan beställde vi vagnen, det blev en Emmaljunga Sport kombi i färgen sport carbon. En stadig och rymlig vagn med hårdlift. Tror att den ska passa oss bra. Det är en stadig och rätt tung vagn, men efter att jag prov lyft alla modellerna på Barnens hus så kom jag fram till att det var ingen större skillnad. Micke däremot fick en teknik kurs i hur vagnen fälls ihop, inte helt enkelt :)

Ikeasug
Åh jag är så IKEA sugen att jag tror jag dör! Lyckades ju övertala min älskade make att vi BEHÖVER en ny sängram. Våra madrasser duger men inte sängramen, så den här vill jag ha! Den har tidigare bara funnits i bäddmåtten 160 cm, men från och med vecka 20 så finns den i 180 cm. TJOHOO!!! Så nu kommer säng och spjälsäng att passa ihop.....




Sen är jag så sugen på lite nya textiler, bland annat i sovrummet och i kontoret! VÅRKÄNSLOR!!

Appropå magbilder, här kommer en från förra veckan, men den har växt sedan dess! :)